اخذ جواز و امور شهرداری
چکیده :
هنگامی که شما یک ساختمانی را میسازید و یا حتی به فکر ساخت آن میفتید نام اخذ پروانه و جواز از شهرداری و طی کردن پروسه آن به گوشتان خورده باشد .لازم به ذکر است در اینجا بیان شود که سرمایهگذاران ساختمانی یکی از مهمترین موانع آغاز اجرای پروژههای ساختمانی را پروسه طولانی صدور انواع گواهیهای ساختمانی بهویژه صدور پروانه ساختمانی و اخذ جواز عنوان میکنند. اخذ جواز و امور شهرداری به عنوان اولین مرحله در پروژه ساخت و ساز یک ساختمان مطرح میشود و یک مرحله مهم و اساسی نیز میباشد. لازم است یاراوری شود که گرفتن که این پروانه کار راحت و ساده ای نیست و نیاز به طی کردن یک سری مراحل و تشریفات دارد. حال پس از بیان این موارد شاید برایتان سوالی مطرح شود که اصلا پروانه یا جواز چیست؟ در پاسخ به این سوال کلیدی و مهم شما باید گفت که:پروانه یا جواز ...
هنگامی که شما یک ساختمانی را میسازید و یا حتی به فکر ساخت آن میفتید نام اخذ پروانه و جواز از شهرداری و طی کردن پروسه آن به گوشتان خورده باشد .لازم به ذکر است در اینجا بیان شود که سرمایهگذاران ساختمانی یکی از مهمترین موانع آغاز اجرای پروژههای ساختمانی را پروسه طولانی صدور انواع گواهیهای ساختمانی بهویژه صدور پروانه ساختمانی و اخذ جواز عنوان میکنند. اخذ جواز و امور شهرداری به عنوان اولین مرحله در پروژه ساخت و ساز یک ساختمان مطرح میشود و یک مرحله مهم و اساسی نیز میباشد. لازم است یاراوری شود که گرفتن که این پروانه کار راحت و ساده ای نیست و نیاز به طی کردن یک سری مراحل و تشریفات دارد. حال پس از بیان این موارد شاید برایتان سوالی مطرح شود که اصلا پروانه یا جواز چیست؟
در پاسخ به این سوال کلیدی و مهم شما باید گفت که:پروانه یا جواز ساختمان پرونده رسمی از شهرداری است که به مالک یا پیمانکار اجازه میدهد تا پروژه ساخت و ساز یا بازسازی را طبق چهارچوبی مشخص شروع کرده و ادامه دهد. انجام هرگونه عملیات ساخت و ساز بدون صدور پروانه ساختمان غیرقانونی بوده و توسط مراجع نظارت بر ساختمان متوقف خواهد شد. شاید بگویید این مجوز و استاندارد ها برای چه میباشد؟ این استاندارها برای اطمینان از ایمنی صاحبان فعلی یا بعدی ساختمان در نظر گرفتهشده است.هر کاری دارای اهدافی میباشد لذا این کار هم از این قاعده مستثنا نیست.مهمترین هدف اخذ مجوز اطمینان از ساخت و سازی قانونی مطابق با مشخصات فنی و رعایت اصول شهرسازی مطابق با آیین نامه ها و ضوابط میباشد.
سایر هدف ها به شرح زیر میباشد:
1. بهرهمندی از تسهیلات بانکی
2. بیمه شدن ساختمان و افراد مشغول کار در ساختمان
3. جلوگیری از بروز حوادث ساختمانی
4. استفاده از تجارب فنی و مهندسی در ساخت بنا.
حال بعد از بیان تعریف و شرح مجوز ساخت بهتر است به یک مسئله ای بپردازیم و آن اینکه چه زمانی به این مجوز و پروانه نیاز داریم؟ همه پروژههای ساخت و ساز خانه و نوسازی به مجوز ساخت نیازی ندارد و برخی از آنان نیازمند این مجوز میباشند .
در اغلب موارد تعمیرات و جایگزینیهای ساده میتواند توسط پیمانکاران حرفهای یا خود صاحب خانه و بدون درخواست مجوز ساخت انجام شود. لازم است به شما یاداور شویم که پروژهای که شامل اضافه کردن بنا یا تغییرات عمده در ساختار ساختمان باشد، معمولاً نیاز به مجوز ساخت از شهرداری دارد. اگر برای این تغییرات پیمانکاری را استخدام کنید، فرآیند صدور پروانه ساختمان و مجوز ساخت را اداره کرده و هزینههای جواز ساختمان را برآورد میکند. گاهی اوقات امکان دارد خودتان پروسه را برعهده گرفته و کارهای آن را بکنید در این صورت: اگر خودتان روال کاری را به عهده میگیرید باید از شهرداری منطقه درخواست مجوز کنید. توجه داشته باشید که ممکن است برخی از تغییرات ساخت و سازی که میخواهید انجام دهید نیاز به تأییدیه متخصص ساخت و ساز دارد و فقط توسط آنها قابل انجام است مثلا کار کردن بروی خطوط گاز توسط صاحبخانه ممنوع است و در صورت بروز مشکل یا تغییرات باید به اداره گاز اطلاع دهد تا جهت انجام عملیات در مکان حاضر شوند.نکته ای که حائز اهمیت است این است که: الزامات و نکات موجود در مجوزها گسترده بوده و برای هر منطقه بهصورت جداگانه تدوین میشود لذا برای اطمینان از موارد مجوز باید به شهرداری منطقه خود مراجعه کنید و با آنها در ارتباط باشید و ان ها رل در جریان کار خود قرار دهید زیرا برخی از مناطق برای کوچکترین تغییرات ساخت مثل حیاط سازی نیز به مجوز نیاز دارد.با توجه به مطالب فوق نتیجه میگیریم که تمامی مناطق نیاز به اخد مجوز ندارد و برخی مناطق نیاز دارد و علاوه بر آن کوچکی و بزرگی نیز تاثیری ندارد زیرا گاها برای ایجاد یک حیاط حتی نیاز به اخذ مجوز میباشید. پروانه و جواز اطلاعاتی از بنا را در اختیار مالک آن قرار میدهد که به شرح زیر میباشد:
1. مساحت زیربنا
2. تعداد طبقات
3. نوع اسکلت ساختمان
4. مشخصات متقاضی صدور پروانه منظور این است که مالک حقیقی است یا حقوقی.
5. شماره پلاک ثبتی ملک
6. نام مهندس یا مهندسین ناظر
7. تاریخ صدور پروانه
8. کروکی زمین
9. مهلت شروع عملیات و اعتبار پروانه
لازم است در این خصوص گفته شود که عموماً در صفحه اول پروانه صادرشده نوشته میشود که در صورت لزوم قابل تمدید است.اخذ سند مالکیت برای هر واحد مسکونی با ارائه پایان کار توسط ناظر و صدور پایان کار توسط مرجع صدور پروانه ساختمان مرتبط است.همانطور که در هر کاری بر اساسی برخی از قوانین و موازین انجام یک سری از کارها تخلف محسوب میشود در این جا هم به همین صورت میباشد لذا چنانچه بر اساس مفاد پروانه، تخلفی از مالک صورت گیرد ناظر موظف به گزارش تخلف به مرجع صدور پروانه خواهد بود تا از ادامه عملیات جلوگیری شود.علاوه بر موارد مذکور رعایت مقررات ملی ساختمان در ساختمانها الزامی است.اخذ جواز و امور شهرداری همانطور که بیان شد پروسه ای طولانی دارد و به راحتی انجام نمیشود و علاوه بر آن نیاز به وقت و هزینه نیز دارد در ادامه به شرح و توضیح مراحل گام به گام و مرحله ای صدور پروانه خواهیم پرداخت:
تشکیل پرونده: اولین مرحله تشکیل پرونده میباشد در این مرحله مالک یا شخصی که از مالک وکالت دارد برای گرفتن جواز ساختمان باید درخواست مجوز ساخت را در شهرداری یا دفاتر خدمات الکترونیک شهر ثبت کند. دستور صدور بازید:دومین مرحله میباشد که در این مرحله بعد از تشکیل پرونده توسط مالک مسئولان شهرداری سایر روال پیشبرد پرونده را بر عهده میگیرند. لذا مسئول شهرسازی جهت بازدید به مکان احداث ملک مراجعه میکند تا ابعاد ملک، عرض خیابان و بنای ساختمان و مجاورین بنا را موردبررسی قرار دهد.بررسی گزارش مامور فنی و کاربری مللک که سومین مرحله است.
دستور نقشه :چهارمین مرحله در بین سایر مراحل میباشد در این مرحله اطلاعاتی مانند ابعاد باقیمانده ملک پس از اصلاحات موردنظر شهرداری، مساحت زمین بعد از اصلاحات، تعداد طبقات و سطح اشغالشده توسط هر طبقه ذکر میشود. در نهایت بر این اساس حجم ساختمان یعنی تعداد طبقات و سطح اشغال هر طبقه بر طبق پهنهای که ملک در آن واقعشده است و همچنین متراژ سند و عرضگذر تعیین میشود. در مرحله بعد دستور نقشه به مهندس معمار ارجاع داده میشود. مراحل دیگری نیز وجود دارد که دارد که نیازی به بیان آنها نمیباشد و به همین قدر کفایت میکند .