تنظیم قرارداد حقوقی
چکیده :
تنظیم قرارداد حقوقی یکی از مراحلی میباشد که در تمامی معاملات انجام میشود در گذشته این کار مهم توسط افراد و به عبارت دیگر بهتر است بگوییم توسط طرفین قرار انجام میشد اما رفته رفته با توجه به مشکلات و بی دقتی هایی که اتفاق افتاد افراد به این نتیجه رسیدند که این کار را به افراد متخصص که تبحر این کار را دارند واگذار کنند که معمولا این کار توسط مشاوران حقوقی انجام میشود. با این کار فواید زیادی عاید طرفین دعوا شد. اولا دیگر نیاز نیست طرفین که علم این کار را ندارند ساعت ها به مطالعات مواد قانونی بپردازند ثانیا این کار که توسط شخص متخصص انجام شود با سرعت بیشتر و اشکال کمتری انجام میشود. در ابتدا سخن بهتر است به باز کردن معنی قرار داد بپردازیم: مطابق ماده ۱۸۳قانون مدنی: دو یا چند نفر در مقابل دو یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد به عبارت دیگر میتوان ...
تنظیم قرارداد حقوقی یکی از مراحلی میباشد که در تمامی معاملات انجام میشود در گذشته این کار مهم توسط افراد و به عبارت دیگر بهتر است بگوییم توسط طرفین قرار انجام میشد اما رفته رفته با توجه به مشکلات و بی دقتی هایی که اتفاق افتاد افراد به این نتیجه رسیدند که این کار را به افراد متخصص که تبحر این کار را دارند واگذار کنند که معمولا این کار توسط مشاوران حقوقی انجام میشود. با این کار فواید زیادی عاید طرفین دعوا شد. اولا دیگر نیاز نیست طرفین که علم این کار را ندارند ساعت ها به مطالعات مواد قانونی بپردازند ثانیا این کار که توسط شخص متخصص انجام شود با سرعت بیشتر و اشکال کمتری انجام میشود. در ابتدا سخن بهتر است به باز کردن معنی قرار داد بپردازیم: مطابق ماده ۱۸۳قانون مدنی: دو یا چند نفر در مقابل دو یا چند نفر دیگر تعهد بر امری نمایند و مورد قبول آنها باشد به عبارت دیگر میتوان گفت که قرارداد نشاندهنده اراده طرفین برای ایجاد یک اثر حقوقی همراه با پذیرش تعهدات و مسئولیتها است لازم به ذکر است بیان شود که با امضای قرارداد تمامی اسنادی که ذکر شد پایه و اساس تفسیر قصد طرفین محسوب میشوند. نقض هرکدام از این شرط و بند قرارداد که بیان شد نه تنها ضمانتآور است بلکه از اعتبار و حمایت قانونی برخوردار است. قراردادها بر حسب طرفین، موضوع و تعهدات به دستههای متفاوتی تقسیم میشوند و در واقع قرارداد در جایی است که تمامی مذاکرات اولیه و مقدماتی به ثمر رسیده و ظهور و بروز رسمی و قانونی مییابد. حال که با مفهوم قرارداد آشنا شدید بهتر است به این سوال که ممکن است برای شما ایجاد شود پاسخ دهیم و این است که آیا قرارداد ها دارای تنوع میباشد یا یکسان است؟ در پاسخ به این سوال باید گفت که قرارداد ها دارای تنوع بسیار زیادی میباشد و یکنواخت نیستند که در ادامه به شرح و توضیح مواردی به آن خواهیم پرداخت: یکی از نمونه های قرار داد حقوقی که در عصر حاضر از آن استفاده میشود قرارداد مشارکت مدنی میباشد. شاید برایتان سوال پیش آید اصلا منظور از این قرارداد چیست؟ این قرارداد به معنای درآمیختن سرمایه و داراییهای نقدی یا غیر نقدی متعلق به اشخاص حقیقی یا حقوقی متعدد به منظور انتفاع و تقسیم سود میباشد .
پس باید گفت که این قرارداد برای مشارکت در موضوعات مختلف و گوناگونی از قبیل تولیدی، بازرگانی، ساختوساز، خدماتی و غیره میتواند مورد استفاده قرار گیرد. طرفین یا به عبارت بهتر مخاطب این قرارداد چه کسی میباشد؟ مخاطب این قرارداد به طور کلی برای زمانی است که یک نفر سرمایهای دارد و میخواهد از ایده فرد دیگری استفاده کند تا سرمایهاش را چند برابر کند و یا برعکس برای زمانی است که یک نفر ایده دارد و میخواهد با استفاده از سرمایه دیگری ایدهاش را عملی کند و پیش ببرد. به همین دلیل قرارداد مشارکت یک قرارداد کاملا کاربردی در فضای کسبوکار است. شاید پس از توضیح در مورد این نوع قرارداد برایتان این سوال مطرح شود که اصلا این قرار داد برای چه کسانی کاربرد دارد؟ مخاطب این قرارداد یا به عبارت بهتر طرفین این نوع قرارداد به طور کلی برای زمانی است که مالک و یا مالکین یک ملک با پلاک ثبتی مشخص قصد ساخت و یا بازسازی و یا گاهی نوسازی ملک خود را دارند و تخصص و سرمایه و امکانات لازم جهت انجام این امر را ندارند و با شخص یا شرکتی که این امکانات را دارد بهعنوان سازنده یک قرارداد مشارکت منعقد مینمایند. از دیگر مواردی که به تنظیم قرارداد حقوقی در آن میپردازند در رابطه با کار میباشد. شما هنگامی که وارد یک شرکت یا ارگان دولتی میشوید اولین کاری که میکنند با شما قرارداد کار منعقد میکنند. قرار داد کار قراردادی است که به موجب آن کارگر در قبال دریافت حقالزحمه کاری را برای مدت موقت یا مدت غیر موقت برای کارفرما انجام میدهد و این قرارداد رابطه میان کارفرما و پیمانکار میپردازد.
قرارداد کار ممکن است به سه دسته زیر باشد:
1- قرارداد کار با مدت غیر موقت یا دائمی
2- قرارداد کار با مدت موقت
3- قرارداد کار برای انجام کار معین
در تمام قراردادهای کاری ما دو طرف داریم. یک طرف این قرارداد کارفرما و دیگری کارگر است. کارگر مطابق با ماده ۲ قانون کار: شخص حقیقی یعنی یک انسان تعریف شده است که به دستور کارفرما کار را انجام میدهد و در قبال آن کار مُزد دریافت می کند و این مزد می تواند به سه صورت :
روزانه ماهانه یا هفتگی باشد .در مقابل، کارفرما می تواند شخص حقیقی یا حقوقی باشد به عبارت بهتر لازم نیست حتما انسان باشد.
نکته ای که لازم است در اینجا به آن اشاره شود این است که:
در قرارداد کار تمامی مواردی که کارگر باید رعایت کند ذکر شده است و در مقابل حق الزحمه و ساعتی که باید کار کند نیز بیان شده است که مطابق کنوانسیون حقوق کار ساعت کار نباید از هشت ساعت بیشتر باشد.
بجز قرارداد کار و مشارکت مدنی که از پرکاربردترین قراردادهای امروزه بودند قرارداد بیع و اجاره نیز در حال حاضر بسیار مورد استفاده واقع میشود که در ادامه به اختصار به توضیح آن خواهیم پرداخت.مطابق ماده ۳۳۸قانون مدنی بیع عبارت است از تملیک عین به عوض معلوم. در رابطه با ارکان عقد بیع باید گفت که قرارداد بیع ۳رکن دارد که عبارتند از بایع که همان فروشنده است.خریدار و کالای مورد معامله که به آن مبیع میگویند . همچنین در رابطه با اجاره باید گفت که اجاره یعنی تملیک منفعت به عوض معلوم. در قرارداد اجاره هم مانند بیع ارکانی وجود دارد که به شرح زیر است. شخصی که اجاره میدهد یا به عبارت بهتر میتوان گفت اجاره دهنده را موجر و شخصی که اجاره میگیرد را مستاجر و مورد اجاره را عین مستاجره میگویند. نکته ای که در رابطه با قرارداد اجاره لازم است به آن اشاره شود این است که قرارداد اجاره میتواند راجع به اشیا باشد یا راجع به یک انسان یا حیوان و از این لحاظ محدودیتی ندارد و دارای تنوع میباشد. به عنوان نتیجه گیری نهایی باید گفت که همانطور که بیان نمودیم تنظیم قرارداد حقوقی دارای فواید بسیاری برای طرفین معامله میباشد و نکته ای که لازم به تاکید است این است که بهتر است شخص متخصص آن را تنظیم کند تا بدون هر اشتباهی انجام شود .